Εκτύπωση

Εγκρίθηκε από το υπουργικό το πολυνομοσχέδιο του υπ. Οικονομικών.

Το υπουργικό συμβούλιο στην σημερινή του συνεδρίαση ενέκρινε ομόφωνα το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που ρυθμίζει εκκρεμότητες του μεσοπρόθεσμου, αλλά και άλλες όπως η επέκταση των αδειών των ραδιοτηλεοπτικών σταθμών.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές σημαντική ήταν η διάταξη για το άνοιγμα του επαγγέλματος των χερσαίων μεταφορών το οποίο στα κεντρικά του σημεία εγκρίθηκε ομόφωνα, ενώ υπάρχει συμφωνία των κομμάτων ώστε να διευθετηθούν άμεσα και οι εναπομείνασες λεπτομέρειες.

Όπως αναφέρθηκε δεν υπάρχει πλέον μεταβατική περίοδος <<ανοίγματος>> του επαγγέλματος, η διάταξη θα κατατεθεί την Τρίτη στην Βουλή, ενώ δεν έχει αποφασιστεί ακόμα αν θα ψηφιστεί με την διαδικασία του <<επείγοντος>> ή του <<κατεπείγοντος>>.

Κυβερνητικές πηγές εκτιμούν ότι ο τρόπος έγκρισης της διάταξης αυτής ήταν παραδειγματική για τον τρόπο λειτουργίας της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, ο υπουργός Μεταφορών, Μάκης Βορίδης, ανέφερε ότι ο <<πυρήνας της διάταξης>> για τις χερσαίες μεταφορές στο εν λόγω νομοσχέδιο είναι η σύντμηση του μεταβατικού χρόνου ανοίγματος του επαγγέλματος.

Απαντώντας ο υπουργός Εξωτερικών, Σταύρος Δήμας, είπε ότι στην διάταξη δεν αντανακλάται και δεν αποτυπώνεται ότι συμφωνήθηκε με την ΝΔ και έθεσε το ερώτημα μήπως η όλη διάταξη πρέπει να επανεξεταστεί.

Παρεμβαίνοντας ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι δεν μπορεί να γίνεται αυτό όταν υπάρχει διαφωνία σε <<ένα>> άρθρο και τόνισε ότι πρέπει να υπάρχει αποτελεσματικότητα.   

Η δεύτερη σημαντική διάταξη κατά τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης είναι εκείνη που αφορά το θέμα της ίδρυσης και λειτουργίας δικηγορικών εταιρειών στην περιφέρεια.

Όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά, η διάταξη <<πέρασε μεταξύ των 3 κομμάτων τελείως "αναίμακτα">>, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες διατυπώθηκαν ενστάσεις για την εν λόγω διάταξη μεταξύ των κκ Μιλτιάδη Παπαϊωάννου και Σωκράτη Ξυνίδη.

Στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, πραγματοποίησε εκτενή αναφορά για το χρονοδιάγραμμα του PSI, ενώ επισημάνθηκε ότι το χρονοδιάγραμμα αυτό αποτελεί την βάση για τον καθορισμό του χρόνου των εκλογών.

Όπως είπε ο κ. Βενιζέλος η όλη διαδικασία θα γίνει σε δύο φάσεις.

Η πρώτη φάση περιλαμβάνει την δημιουργία μνημονίου για το PSI όπου θα αναφέρονται ποιοι όροι πρέπει να εκπληρωθούν. Στη συνέχεια θα δοθούν μια σειρά από ποσά για την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και για τους παλαιούς ομολογιούχους.

Η δεύτερη φάση περιλαμβάνει την επεξεργασία του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος της νέας δανειακής σύμβασης με ταυτόχρονη προσφορά των νέων ομολόγων. Η διαδικασία αυτή θα ολοκληρωθεί με την σύνταξη δύο κειμένων του Μνημονίου εκ των οποίων το ένα θα είναι για την ΕΕ (Ευρωπαϊκή Επιτροπή και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) και το άλλο για το ΔΝΤ.

Το έτερο σκέλος αυτής της φάσης θα είναι η σύναψη της νέας δανειακής σύμβασης η οποία θα κυρωθεί από την Βουλή και στη συνέχεια θα εκταμιευθεί η δόση που θα χρησιμοποιηθεί για την πληρωμή μισθών και συντάξεων καθώς και για την πληρωμή των ομολόγων που λήγουν.

Η όλη διαδικασία του PSI ξεκινά στις 16 Ιανουαρίου και θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ως τις 15 Μαρτίου.

Παρεμβαίνοντας στην σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής, είπε ότι είναι απολύτως αναγκαίο να επαναλειτουργήσει η αγορά διότι διαφορετικά η χώρα θα εγκλωβιστεί στην ύφεση για πολύ χρόνο.

Ο κ. Παπουτσής είπε ότι δοθέντων των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα, αλλά και της θεσμικής και πολιτικής κρίσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο σχετικά με την διαχείριση της κρίσης χρέους <<είναι εκτός τόπου και χρόνου όσοι υποστηρίζουν ότι πρέπει να προσδιοριστεί ο χρόνος των εθνικών εκλογών>>.

Επίσης ο κ. Παπουτσής τόνισε ότι αποτελεί υποχρέωση όλων των υπουργών και των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση Παπαδήμου να αποφύγουν κάθε διαδικασία που επηρεάζει την λειτουργία της κυβέρνησης και απομειώνει το κύρος του πρωθυπουργού και της διαπραγματευτικής θέσης της χώρας.

Παρεμβαίνοντας στο σημείο αυτό ο πρωθυπουργός ζήτησε οι υπουργοί να τοποθετούνται αποκλειστικά επί των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης του υπουργικού συμβουλίου.

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες παρεμβαίνοντας οι 'Αννα Διαμαντοπούλου, Τάσος Γιαννίτσης και Θεόδωρος Πάγκαλος, επισήμαναν ότι δεν πρέπει να υπάρχει περιορισμός μόνο στο τι περιλαμβάνει μια νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης, αλλά πρέπει να εξηγούνται και οι θετικές επιπτώσεις της ευρύτερα στην κοινωνία.

Τέλος, ο πρωθυπουργός λαμβάνοντας υπόψη του τις ενστάσεις που προαναφέρθηκαν, επανέλαβε παλαιότερη επισήμανσή του ότι για τα σημαντικά νομοσχέδια θα υπάρχει διαβούλευση στο υπουργικό συμβούλιο, ωστόσο οι τυχόν διαφωνίες πρέπει να έχουν διευθετηθεί και ξεπερασθεί πριν τα νομοσχέδια φθάσουν να συζητούνται στο υπουργικό συμβούλιο.  


Πηγή: Express.gr

Για άμεση επικοινωνία

Τηλ.:
210.95.75.423
Φαξ:
210.95.88.329
e-mail
Στείλτε μας μήνυμα